De hardware

First of all, het wensenlijstje. Hierin stel je voor jezelf vast wat je met de pc wilt gaan doen en wat deze moet kunnen. Je weet bijvoorbeeld welke games je wilt spelen op een bepaalde resolutie of welke applicaties je voor het werk moet draaien waar hele specifieke eisen aan vast zitten. Je kunt zo ook bepalen hoe stil het systeem moet zijn, afhankelijk van de omgeving waar deze zijn werk gaat doen. Ook kun je denken aan efficiëntie, of zuinigheid, al is dat met de hardware van nu vrijwel geen probleem meer.

Schrijf voor jezelf puntsgewijs even op wat de bepaalde eisen zijn. Zo zou je bijvoorbeeld voor een persoonlijk systeem dat gebruikt wordt voor het spelen van de nieuwere games uit kunnen komen op zoiets:

  • Resolutie: 1920 x 1080 – 60Hz
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 @ 60FPS
  • Battlefield 3 @ 60FPS
  • Budget: €900

Dat zou dan het begin zijn. In dit geval kunnen we gelijk even verklappen: Battlefield 3 is van de twee games duidelijk de zwaardere en zal meer van een systeem vragen dan welke Call of Duty ook. Hier zullen we dus onze zoektocht beginnen.

Voor games is het belangrijkste onderdeel van de pc met afstand de videokaart, het is dan ook verstandig om hier te beginnen. De videokaart kan van een zelfbouw systeem zomaar het duurste onderdeel in de configuratie worden, dus het is belangrijk om even in te schatten of je wensen binnen een bepaald budget goed haalbaar zijn. Beginnen we bij de videokaart, dan voeren we een zoekopdracht in Google in waarmee we aan de slag kunnen.
Het eerste wat je zult zien zijn lijstjes met verschillende videokaarten in een vergelijking. Wat daarbij op zal vallen is dat er 2 verschillende vormen van naamgeving worden gehanteerd en dat klopt. Er zijn namelijk 2 videochip-ontwikkelaars: AMD en nVidia. En voor verschillende games geld: het heeft een voorkeur voor een van de fabrikanten. Zo kunnen resultaten in verschillende games totaal uiteen lopen, omdat hier bijvoorbeeld Battlefield 3 een (lichte) voorkeur heeft voor nVidia videokaarten. Zo kan dat dus erg verschillen per game en daarom is het van belang dat je zelf een wenslijstje maakt, zo zou je daar overzicht in. Kies uit de vergelijkingen een videokaart waarvan jij vind dat die in je eisen past en noteer de prijs daarvan.

Let op: veel monitoren werken met een zogeheten ‘refresh rate’ van 60Hz. Dit betekent dat de framerate ook niet hoger kan dan 60FPS, dus let daar op. Kies niet voor een videokaart waarbij je ziet dat een spel daarop op 120FPS draait tenzij je ook kiest voor een 120Hz monitor. Deze monitoren zijn in de regel significant duurder en velen merken het verschil niet direct.

 

En zo kun je dat ook voor de processor doen, al is dat in de regel makkelijker. Als je kijkt naar een bepaalde ‘load’ op de hardware zie je bij games dat de meeste load op de videokaart ligt, en zelden op de processor. Over het algemeen wordt er relatief meer werk van een processor gevraagd naarmate de gebruikte resolutie lager is, en dat is tegenwoordig niet meer het geval. 1080P FullHD monitoren zijn mainstream geworden en al voor leuke prijzen te vinden. Afijn, doe dus niet te lang over het zoeken van een processor. Neem als houvast dat een processor zo’n 20% van het totale bedrag mag kosten en een videokaart bijvoorbeeld 25 of 30%, dat ligt aan je eigen wensen.

De rest is vrij simpel: zoek ook in Google naar wat reviews van een aantal moederborden die bij je gekozen processor passen en kies er daar een uit. Pak daarna 8GB DDR3 geheugen want die prijzen zitten gewoon op een ongelooflijk dieptepunt. Kies een harde schijf met flink wat opslagruimte zodat je daar in de nabije toekomst niet meer moeilijk mee hoeft te doen en zoek nog een voeding. De voeding is de motor van de pc en is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een pc. Kijk niet direct naar de prijs bij aanschaf en pak niet zomaar een goedkoop model met een hoog nummertje in het vermogen. Goedkoop is immers duurkoop en een verkeerde voeding is de hoofdoorzaak van de meeste hardwarematige problemen van een pc. Bijvoorbeeld in dit artikel kun je goed lezen waar je op moet letten bij de aanschaf van een voeding en welke voedingen als goed gezien worden.

Het mag wel duidelijk zijn: het eerste deel is behoorlijk lang. Maar het is dan ook erg belangrijk en er gaat, net als bij het schrijven erover, gewoon flink wat tijd inzitten. Een site als Tweakers.net heeft een Best Buy Guide, zodat je niet alles helemaal alleen hoeft te doen. En ook webshops kunnen hulp bieden: zo heeft bijvoorbeeld Alternate een PC Builder waarbij je aan de hand van een interactieve lijst een volledige pc bij elkaar kunt zoeken. Zulke sites werken echter wel met alleen een overzicht van hun eigen inventaris, dus sommige producten kunnen dan niet gevonden worden.