Onderhoud juni 25, 2013 om 12:14 pm

De houdbaarheidsdatum van technische producten

Verouderde technische producten in een moderne werkomgeving, het komt nog steeds regelmatig voor. Het vervangen van oude producten kost vrijwel altijd geld, maar belangrijker is dat de mens in veel gevallen moeite heeft om oude gewoontes op te geven. Hieronder vind je een drietal voorbeeld van technische producten die ver na hun hoogtepunt nog steeds werden gebruikt.

De 3,5 inch floppydisk

floppy-diskDe 3,5 inch floppydisk is het eerste voorbeeld dat we hebben. Het medium wist aan het einde van de jaren ´80 definitief door te breken en het populairste type floppydisk te worden. Met een opslagcapaciteit 1,44 MB en een maximale snelheid van zo’n 120kb/s was het voor die tijd een revolutionair stukje technologie. Revolutionair was het echter niet meer in 2010, toen Sony nog steeds miljoenen floppy’s verkocht. Hoewel de productie momenteel is stilgelegd, is de floppy een duidelijk voorbeeld van een technologisch product dat te lang is gebruikt.

De fax

De fax is wellicht het beste voorbeeld in dit artikel. Het is een antiek stukje technologie dat zelfs vandaag de dag nog wordt gebruikt. Terwijl er tegenwoordig veel betere alternatieven zijn in de vorm van email en zelfs speciale e-faxdiensten waarmee een fax online verstuurd kan worden, zijn er nog steeds mensen en bedrijven die een fax hebben staan en deze zelfs regelmatig gebruiken. Het apparaat wordt gekenmerkt door relatief hoge kosten voor het verzenden van documenten, een uiterst lage overdrachtssnelheid (zo’n 1kb/s) en een matige tot slechte scankwaliteit. Al met al geen aanrader, zeker omdat er al betere alternatieven beschikbaar zijn.

Windows XP

Al onze lezers zijn waarschijnlijk wel bekend met het besturingssysteem Windows XP. Hoewel het besturingssysteem inmiddels alweer 12 jaar oud is, zijn er nog steeds veel mensen die Windows XP gebruiken. Een deel van deze mensen doet dat omdat hun computer te traag is voor nieuwere versies van het besturingssysteem, maar er zijn ook veel mensen die nieuwere versies als inferieur zien. Het is een probleem dat bij het overstappen op nieuwe Windows-versies vaker lijkt voor te komen, veel mensen weigerde bij de lancering van Windows XP op dat besturingssysteem over te stappen en zij wilden het toentertijd bij Windows 98 houden. Niet erg slim, aangezien vrijwel alle nieuwe versies van Windows (een uitzondering daargelaten) grote verbeteringen hebben gebracht en het systeem stabieler hebben gemaakt.

Tags:

Reacties zijn gesloten