Onderhoud oktober 31, 2012 om 2:18 pm

Hard- en software: je PC onder controle

Na de installatie van Windows en het klaarzetten van de beveiliging zijn we er nog niet. De desktop omgeving is nog een kale basis waar nog wat leuke programmaatjes gebruikt kunnen worden die het dagelijks gebruik moeten vergemakkelijken en die moeten zorgen voor meer functionaliteit. Wij zetten even een paar must-have applicaties op een rijtje.

1. Core Temp / Realtemp

Een van de belangrijkste dingen die je goed moet verzorgen bij het gebruiken van een PC is de koeling. Naarmate een PC goed gekoeld is kan deze immers langer meegaan en hoewel koeling puur hardwarematig is, zijn er ook betrouwbare applicaties nodig om je hardware te controleren. Daarvoor kijken we naar Core Temp en Realtemp voor de processor. Deze leest per core de temperatuur uit en geeft deze weer in een compacte interface. Een mooie houvast om aan te houden is een temperatuur van 70 graden in de winter, en zo’n 80 graden in de zomer. Processoren kunnen over het algemeen wel iets meer hebben, maar het komt de ‘houdbaarheid’ niet ten goede. Voor de videokaart zijn er ook twee applicaties om naar te kijken: De MSI Afterburner en GPU-z. Alle programma’s werken op alle uitgebrachte videokaarten en processoren, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Vermijd het programma Speedfan: Speedfan is onbetrouwbaar en geeft heel vaak verkeerde waardes door.

2. CCleaner

CCleaner is een stukje gereedschap (een ‘tool’) waarmee je even snel je cache opschoont. Hierin staan bijvoorbeeld opgeslagen bestandjes van bezochte webpagina’s en de browsergeschiedenis, die alleen maar ruimte in beslag nemen. Het is daarom verstandig om ook dit programma te installeren en eens in de zoveel weken eens te gebruiken om even snel schoon te maken. Let op: CCleaner kan ook inloggegevens opruimen, als je ervoor hebt gekozen deze door de browser te laten bewaren. Je kunt in de CCleaner interface kiezen welke categorieën eruit gefilterd moeten worden en zodoende dus niet opgeschoond worden, zodat bepaalde bestandjes bewaard blijven.

3. IObit Smart Defrag

IObit Smart Defrag is een applicatie die als het ware de data op je harde schijf geordend houdt. Bij het installeren van software of het opslaan van bestanden kan een harde schijf gefragmenteerd raken en dat betekent, simpel verwoord, dat de data verspreid raakt: de harde schijf pakt immers het eerste beetje vrije ruimte dat het tegenkomt om een stukje data weg te schrijven. Hierdoor moet de kop die over de platters heen schuift meer moeite doen en dus meer tijd nemen om een bepaald stukje data te vinden. Deze defragmentatietool houdt bepaalde data structureel bij elkaar en zorgt dat er meer direct bij elkaar komt te staan en zo kan de harde schijf efficiënter zijn werk doen. Let op: defragmentatie en optimalisatie kan een tijdrovend werkje zijn naarmate er meer data opgeslagen staat die verwerkt moet worden. Doe je dit met regelmaat, dan zal het redelijk snel kunnen gaan.

Tags:

Reacties zijn gesloten